Beste vrienden van Save Heaven,

Enige dagen geleden weer veilig retour gekomen uit Ethiopië. De KLM vluchten zitten altijd erg vol met v.n.l.  Ethiopiërs, Soedanesen en een paar Europeanen, Amerikanen. De Europeanen en Amerikanen zijn meestal ontwikkelingsmedewerkers waardoor je meteen al in de Afrikaanse sfeer komt.

De vaak blonde stewardessen in hun blauwe pakjes vallen erg op tussen de donkere Afrikaanse dames die heel vrolijk gekleurd gekleed gaan.

Na een tussenstop van ongeveer 1 uur in Khartoum, 's avonds om ca 9.00 uur aangekomen in donker Addis. Na wat ingewikkelde visum formaliteiten en een half uur vechten om je koffers te bemachtigen was het heerlijk om de brede glimlach van Lina weer te zien die,als altijd weer trouw op mij stond  te wachten. Met een gammel bagagekarretje met vierkante wielen, de weg naar het parkeerterrein gevonden waar onze witte Toyota Corolla, bj 92, schoon, maar vol krassen en deuken, op ons stond te wachten. Na een ritje van ca 30 minuten, gedeeltelijk asfalt, vol met gaten, een hobbelweggetje naar Lina’s huis werd ik vrolijk ontvangen door Emu, de bediende in Lina’s huis. Heerlijk om dan een biertje te krijgen en gastvrij te worden ontvangen.

De volgende dag zijn wij eerst naar de kinderen gegaan,die nog vakantie hadden en halsreikend naar ons uitkeken. Nadat de poort van het huis openging kwamen de kinderen al hollend op ons af. Heel blij en vol verwachting. Meestal heb ik wat over bagage i.v.m alle spullen die ik mee moet nemen: medicijnen, kleding, schoenen, parfum voor de dames enz. enz. Je voelt je net een Sinterklaas. Het was 6 maanden geleden dat ik op bezoek geweest was terwijl ik “normaal” om de 3 maanden kom, dus het was extra leuk om de kids weer te zien. Ze verkeren in blakende gezondheid en zijn weer erg gegroeid. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Ze zitten vol met vragen over Nederland, onze manier van leven en onze geloofsovertuiging. De vragen die mij werden gesteld over de Bijbel kon ik niet altijd tot hun tevredenheid beantwoorden en heb ze af en toe moeten door verwijzen naar Lina of hun onderwijzeres.

Het was moeilijk om te zien en te verwerken dat wij 5 kinderen hebben moeten terug plaatsen naar familie leden. Niet alleen voor mijzelf maar vooral voor de overige kinderen en de lokale leiding. De terugplaatsing is bewust gedaan om die kinderen die nog familie hebben op te laten groeien met de nog beschikbare familie (ooms, tantes, neven nichten enz.) en ze  door Save Heaven nog materieel/financieel bij te staan voor een aantal jaren.  De overheid staat niet meer toe dat er weeshuizen worden gesticht en werkt vaak tegen bij bestaande weeshuizen door extra controles en zeer hoge eisen. Na de terugplaatsing van de 5 kinderen hebben wij nog 7 kinderen intern welke allen volledig wees zijn. Het is onze intentie om deze kinderen tot hun volwassenheid te ondersteunen en op te leiden.

Wij hebben nu 50 kinderen extern (45+5) welke wij steunen met onderwijs en schoolmaterialen. De 5 uitgeplaatste kinderen vallen nu ook hieronder met als uitzondering dat wij deze 5 nog enige jaren voorzien van kleding, zakgeld en medische kosten vergoeding. Als we voldoende financiële middelen ontvangen kan deze activiteit  met de bestaande overhead, gemakkelijk worden uitgebreid naar 75-100 kinderen, wat ook het doel is van onze lokale stichting.

Jaarlijks vieren wij het Kerstfeest, begin januari waar alle kinderen met hun familie en gasten aanwezig zijn, altijd een grote happening!.

Tijdens mijn bezoek was ook de oud en Nieuwjaar viering. We hebben heerlijke lekkernijen gekocht en de kokkin had een groot rond brood gemaakt. Ik had de eer dit brood te mogen aansnijden waarna het heerlijk werd opgepeuzeld door alle aanwezigen. Het huis van Lina was vol met kinderen, die allen op de grond bleven slapen, een grote happening.

Op 12 september was het nieuwjaarsdag en kwamen vele buren en vrienden feliciteren en van een hapje en een drankje genieten! Een vrolijke boel.

Als ik kom wordt er altijd een dagje uit gepland. We gaan dan met een taxi busje uit het jaar nul op stap. Ik ben altijd blij als we weer heel aankomen en de deuren er nog in zitten! Dit keer had men bedacht dat het leuk zou zijn om naar een museum met opgezette dieren te gaan die allen nog in Ethiopië voorkomen. Met open monden hebben de kinderen hiervan genoten waarna we vervolgens naar de nabij gelegen dierentuin zijn gegaan waar uitsluitend leeuwen en leeuwinnen waren. Zeer boeiend.


Na deze activiteiten was het tijd voor de lunch. Onze hele gezelschap bestond uit 12 kinderen en 6 volwassenen. Tijdens de lunch hebben de 5 uitgeplaatste kinderen, die uiteraard mee mochten, een certificaat uitgereikt gekregen met een persoonlijke Bijbel en zijn met mij op de foto gegaan als herinnering aan hun verblijf bij Save Heaven. Zij kregen ook een foto boekje met daarin foto’s van alle kinderen en verzorgers. Lina had dit uitstekend georganiseerd.

De dagen vliegen en alles duurt lang. Even naar de bank kost al gauw 2 uur Lange rijen, veel controle en weinig efficiëntie. Het verkeer in Addis is een chaos en daar geldt het recht van de sterkste en niet van de beleefdste! De verkeersregels worden massaal overtreden en bovendien zitten de wegen vol met gaten en onverwachte kuilen. Geen pretje dus om daar te rijden.

We zijn 1 dag naar Debre Zeit geweest ,ca 2 u rijden met de auto,waar we op bezoek waren bij Lina’s moeder en zuster. Zij wonen in een zeer bescheiden lemen huis waar de deur amper op slot kan. De jongste zuster, Silent 21 jr, heeft met succes haar studie afgerond en liet vol trots haar diploma zien. Wij hebben haar studie gefinancierd en zij was zeer dankbaar dat zij nu een betere toekomst heeft. Voor moeder brengen we ook altijd cadeaus mee en dit keer zijn we naar de kruidenier geweest waar we 2 kilo suiker, 2 kilo zout, 5 liter olie en vele andere levensmiddelen hebben aangeschaft. Dit werd door moeders dankbaar ontvangen. Haar pensioen is 12,50 Eur. per maand als weduwe van een kolonel….Na de koffieceremonie, die ca 2 uur duurt, de koffiebonen worden n.l. vers geroosterd op een houtskool vuurtje en gestampt, zijn we weer voldaan vertrokken.

De volgende dag hebben we op het kantoor van Save Heaven de administratie bekeken en gecontroleerd. De zaken waren gelukkig goed op orde en de balans van 2008 is goedgekeurd door de registeraccountant. Het was weer een enerverend bezoek maar ik heb de kinderen met een gerust hart achter kunnen laten bij een gelukkige, gezonde en positieve staf onder leiding van Lina.

De terugreis verliep gelukkig, dankzij een punctuele KLM vlucht, uitstekend waardoor ik na een nachtvlucht weer veilig, doch enigszins gammel op Schiphol landde.

Klik op de kleine foto voor een vergroting.


 

 

 

Henk Oost

Onderwijs Accomodatie De wijk Nieuws