Bezoek aan Save Heaven dec 2007.

Beste vrienden,

Vanmorgen weer heelhuids, en ditmaal gezond weer terug gekomen uit Addis/Ethiopië.

Ik heb daar een goede week gehad met warm tot zeer warm weer overdag en s'avonds koud dus wel oppassen. Het klimaat is daar ook aan verandering onderhevig en de zomer begint daar eerder dan normaal. De KLM vluchten zitten steeds vol met allerlei nationaliteiten. Op de terugweg zat ik volgepakt tussen diverse fleurig uitgedoste Afrikanen met kinderen en erg veel handbagage!

Ik verblijf tegenwoordig niet meer in het tehuis maar in een Guest House. Dit bevalt beter omdat je dan meer kans hebt op elektriciteit en warm water en je wat afstand kunt nemen van de kinderen die, als je in het tehuis bent , je niet loslaten.

De 12 kinderen van Save Heaven zijn in blakende gezondheid, studeren trouw en goed en zijn opgewekt. De stemming is ontzettend veel beter in verhouding tot de situatie in september toen er diverse problemen waren: personeel, Lina's en Mita's voorgenomen verhuizing.

De Medewerkers

We hebben weer een nieuwe kok en schoonmaakstertjes zijn door Lina's familie geselecteerd en komen uit de provincie zo'n 400 km buiten Addis. Zij voldoen uitstekend en het tehuis ziet er spic en span uit en goed georganiseerd. Hopen dat zij lang blijven en in staat zijn deze kwaliteit vast te houden. De wacht is nog dezelfde en deze voldoet uitstekend. Hij haalt en brengt de kinderen van en naar school en na school houd hij toezicht op de kinderen die zich eerst uitgebreid wassen, de kinderen wassen elkaar, wat enorm leuk is om te zien en je kunt merken hoezeer zij een stevige band hebben met elkaar. Lina heeft aan ieder "groot" kind een klein kind toegewezen als verantwoordelijke/coach. Dit werkt uitstekend, de ouderen voelen zich zeer verantwoordelijk. De wacht geeft dagelijks ook bijbelles aan de kinderen waarin ieder kind een taak heeft. De kinderen doen dit met veel plezier en inzet.

Ik heb vele briefjes meegekregen met vele tekeningen en Gods goede wensen. Zij zijn zeer dankbaar en tonen dit ook middels hun dankwoorden aan God en ons.

Nieuwe voorganger

Op zondag komt onze nieuwe voorgangster. Een serieuze dame die begon met het zegenen van de kinderen. De kinderen hebben zich individueel aan haar voorgesteld en ontvingen een studie over Daniel en er werd gezongen.

Voor de dienst heb ik gesproken met de kinderen over de studie. We hebben een vraag bedacht wie de oudste mens ooit was, Methusalem. We spraken af dat de kinderen deze vraag zouden stellen aan de voorgangster en als zij het zou weten dan wisten wij dat ze goed was. Het was aandoenlijk om te zien hoe zij de vraag stelden, mij in spanning aankeken en waren blij dat de voorgangster het antwoord wist.

Onmiddellijk na de studie kwamen ze allemaal op me af, ze wist het! ze wist het! Ze waren overtuigd van haar kwaliteiten.

Deze prive kerkdienst lijkt dus vooralsnog een betere keuze dan de kerkdienst van de locale gemeente.

 

Overige activiteieten

De activiteiten in de communty lopen volgens plan. De extra activiteit, het helpen van de 12 verzorgers van de HIV kinderen die wij steunen, is goed georganiseerd. Deze verzorgers hebben ieder een business plan ingediend en krijgen een lening van 2000 brr die zij in maandelijkse termijnen moeten terugbetalen. Hiermee moeten ze een bedrijfje starten met als doel de verzorging van de kinderen zelfstandig te kunnen betalen nadat wij, na een jaar gestopt zijn met het financieel steunen. 
Ik heb de nieuwe community facilitater ontmoet die deze zaken controleert en coordineert. 
De businessplannen variëren van het hebben van schapen tot het verhandelen van kruiden. Het is leuk om dit te zien. Dit project is gefinancierd met de extra bijdrage van Rotary t.w.v. 6500 Euro.

 

De KLM

Het KLM project loopt. De ondersteuning van 45 kinderen voor onderwijs en schoolbenodigdheden is goed gelopen. Het was wel een aardige organisatie voor Lina om dit voor het school seizoen gedaan te krijgen maar e.e.a. is tot bevrediging van de KLM/Wings of Support opgezet.

Ik heb ook een bezoek gebracht aan Debre Zeit. Eerst Mama bezocht en dochter Silent. Mama is zeer happy met de maandelijkse bijdrage en is vrolijk. Zij spaart nu voor een plafond in de huiskamer, hopelijk kan ze dit voor de winter voor elkaar krijgen, wellicht met financiële hulp van de kinderen die elk een deel van hun maandsalaris afdragen voor haar onderhoud.
Silent is nu zover dat ze redelijk Engels spreekt. Zij wordt al een zelfstandige en stevige dame die er nu naar uitziet om een au-pair job te krijgen in Nederland. Zij wordt in januari 20 jaar. Ik heb haar toegezegd op zoek te gaan en hopelijk binnen een halfjaar een plaats te vinden, graag hulp!

Onze vergunning loopt dit jaar af en het is nu aan Lina om de DPPC zover te krijgen dat wij weer 3 jaar mogen verlengen! Zeer spannend, maar Lina denkt dat met haar relaties en de kwaliteit van ons tehuis de verlenging wel tot stand zal komen! Een gebedsonderwerp!


hartelijke groeten:

Henk.

 

Onderwijs Accomodatie De wijk Nieuws